Na mom radaru


Piše: Brana Filipović



“ZADRUGARKA” ZA RUDARE
Vest da će “zadrugarka”, bivša stjuardesa, napaćena i prevarena supruga pevača Slobodana Radanovića i novoproglašena pevačica sa samo jednom snimljenom pesmom – uveseljavati narod Bora i Majdanpeka 5. i 6. avgusta za Dan rudara Srbije i Dan RTB Bor. Ovo je i glavna vest i, kako izgleda, “udarna” tačka programa za – zajedno sa Prvim majem – najlepši, radnički i rudarski praznik Bora i Srbije, što je možda iznenađenje, a možda i nije.
Veselja za 6. avgust bilo je ranije, bilo je i vatrometa i tradicionalnog ručka sa penzionisanim radnicima Basena na Borskom jezeru, te svečane dodele “Šistekovih nagrada” i akademija sa govorima o natprosečnim i rekordnim radnim rezultatima. Pevalo se i nazdravljalo, kitilo uspesima i budućim radnim pobedama.
Ipak, u ovim danima kad se prelama sudbina RTB i kad je promena vlasništva gotovo neizbežna, kad je raspisan tender za strateškog partnera (za prodaju!) – nama će se slavodobitno “obratiti” pesmom “Ne vraćam se na staro” (valjda se tako zove ta jedna jedina pesmica) – moguće je i sudbonosnom porukom – pobednica rijalitija “Zadruga 2018” i, šta će drugo, da pokaže dokle smo se zaista uzdigli! A stigli smo, eto, do mlađane K. Kockarke, koja ne samo da nema pevačkih kvaliteta nego nema ni bilo kakve veze sa Borom i rudarskim proslavama. Građani i radnici su, sigurno je, očekivali nešto sasvim drugo. Ponajmanje Kiju K. Ako je za proglašenje Bora gradom pevala Ivana Pavković, pa ona je i bolja i poznatija pevačica, i Boranka je sto odsto. Dakle, imalo je nekog smisla.

OPROŠTAJ
Bor i Borani za ovaj, najverovatnije poslednji Dan rudara u ovakvom “RTB ruhu”, očekuju ozbiljniji događaj ili zahvalniji oproštaj od svog “starog Basena”, 115-godišnjaka koji će za koji mesec (u vlasti su rekli do kraja ove godine) kao ovakav otići u istoriju. Dan je to i da se najzad saopšte i šire i bliže istine o celoj toj priči, koja je verovatno sudbonosna za ceo ovaj kraj Srbije. Jer ovo je, po mnogo čemu sudeći, i oproštaj od tradicionalnog rudarskog priznanja “Inženjer Šistek” i od ko zna sve kojih još simbola vezanih za trudbenički Bor i, posebno, za RTB Bor.

ZABORAVLJENI ŠISTEK
Preostalo je, eto iznenađenja, da se od verovatno poslednjeg 6. avgusta, bar u tradicionalnom miljeu, opraštamo s Kijom Kockar, vragolastom “zadrugarkom” za čiji honorar je mogao, na primer, da se snimi dokumentarni film o legendarnom prvom inženjeru i prvom direktoru Borskog rudnika Franji Šisteku. Ne, taj predlog je, nažalost, otpao. Dovoljan je, izgleda, Šisteku spomenik u centru grada. A Kijino vreme, kako je najavljeno, tek dolazi!



Biografija:
Brana Filipović se već 45 godina profesionalno bavi novinarstvom. Počeo je u rodnom Šapcu kao mlad novinar Glasa Podrinja i Sremskih novina. Radio je 22 godine u Prvom programu Radio Beograda, u Omladinskim novinama Srbije, Danasu, Glasu javnosti, Kuriru, TV Zaječar, Medija centru Bor. Iz Bora piše od 1980. godine, a sada je novinar u sopstvenoj medijskoj firmici Solaris media Bor, u kojoj piše za istoimeni portal.



Novi magazin br. 380, 9. avgust 2018.




PODRŽITE NAŠ RAD TAKO ŠTO ĆETE OTVORITI NEKU REKLAMU!
HVALA VAM



Comments

Popular posts from this blog

Karikature od naših života

O fašističkom stanju duha

Izborne krađe i politički kupleraj