Desant na Paraćin


Disciplinovanje lokalne samouprave
Posle višemesečnih pokušaja da zavlada jednom od šest opozicionih opština, rukovodstvo SNS odlučilo da se angažuje u pokušaju svrgavanja tamošnje vlasti . Počelo je skupom naprednjaka u pozorištu, kojem se telefonom obratio Aleksandar Vučić

Piše: Nebojša Pešić


Vladajuća koalicija u Paraćinu okupljena oko demokratske stranke, na čelu sa predsednikom Opštine Sašom Paunovićem, ne zaslužuje da ostane na vlasti više nijedan dan. Ovaj zaključak bi sasvim sigurno doneo svaki neupućeni učesnik skupa Srpske napredne stranke u paraćinskom pozorištu posle gledanja propagandnog filma o tome kako je demokratska vlast upropastila nekada uspešni Paraćin.

NESIGURNO PAMĆENJE: Između ostalog, moglo se čuti da je vlast koja je došla 2000. godine naovamo upropastila Fabriku štofa, Srpsku fabriku stakla i da je odgovorna za deponiju koja se nalazi pored jezera Buljanka blizu Morave, na kojem se narod nekada kupao. Zbunjen je bio i izveštač Novog magazina, koji je mladost proveo u Paraćinu. Posumnjao je u sopstveno pamćenje jer je ubeđen da je deponija pored jezera postojala i krajem šezdesetih godina prošlog veka, pošto je često kao dečak biciklom prolazio pored nje idući na kupanje ili pecanje. Konsultacije sa ispisnicima uverile su ga da je s njegovim pamćenjem ipak sve u redu i da su tvorci filma očigledno nešto pobrkali.
Pobrkali su izgleda i mnogo toga vezanog za Fabriku štofa jer je ona, koliko se pamti, otišla u stečaj 1997. godine, a i u vezi sa Srpskom fabrikom stakla koja je početkom 2000-ih bila pod tutorstvom Srbijagasa, odnosno SPS, da bi se pronašlo “spasonosno” rešenje i fabrika prodala bugarskom tajkunu Cvetanu Vasilevu. On je kasnije dospeo na listu Interpola jer ga je bugarska država optužila za visoku korupciju i proneveru više od 100 miliona evra. Vasileva je hvalio nekadašnji predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
“Uspešna revitalizacija staklare je potvrda i kruna dobrih ekonomskih odnosa dva naroda, koji dobre privredne i političke odnose grade na uzajamnom poštovanju i razumevanju”, rekao je Nikolić februara 2014. godine prilikom otvaranja novog pogona Staklare. Štampa je nekoliko meseci kasnije pisala kako je Vasilev, i dalje nedostupan bugarskim vlastima, uplatio pozamašnu donaciju Fondaciji Dragice Nikolić. Istovremeno, dugovi fabrike su se gomilali, da bi njen račun bio blokiran 2016, a sada se nalazi u stečaju.

POTPISI S MAŠNICOM: Izgleda da se tih činjenica ne sećaju i učesnici pomenutog mitinga SNS jer su film propratili frenetičnim aplauzom i jedinstveno izraženom željom da se smeni korumpirana vlast koja koči razvoj Paraćina. U tu svrhu su, kažu, prikupili 20.000 potpisa nezadovoljnih građana. Potpisi su za vreme skupa stajali na stočiću uvijeni u beli čaršav, zavezan crvenom mašnicom, tik pored panoa s fotografijom predsednika Aleksandra Vučića.
Sekretar Opštinskog odbora SNS Paraćin Vesna Petrović prikupljanje potpisa objašnjava željom da se grad razvija.
“Iz dana u dan je sve više nas koji želimo promene u ovom gradu. Do danas smo prikupili više od 20.000 potpisa za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Dali su potpis za bolji i uspešniji Paraćin. Svaki potpis je vapaj za bolji život naše dece i nas. Želimo investicije i radna mesta, a ozbiljni investitori ne idu u mesta gde vlada korupcija”, kaže Petrovićeva.
Iz lokalne vlasti, međutim, poručuju da nijedan od potpisa nije overen i da kompletna inicijativa nema zakonskog osnova. Borba za vlast u ovoj opštini, koja je jedna od šest lokalnih samouprava u Srbiji kojom ne upravlja SNS, počela je na proleće upravo prikupljanjem potpisa, da bi krajem aprila došlo do pokušaja pristalica SNS da nasilno upadnu na sednicu SO Paraćin. Prema rečima Saše Paunovića, predsednika Opštine, usledili su pritisci na odbornike vladajuće većine, a nekima je prećeno i gepekovanjem.
Predstavnici lokalnih vlasti su reagovali, a čitava priča dobila je mnogo širu dimenziju. Najpre je Opština Paraćin, u kojoj poslednjih meseci eskaliraju pritisci na lokalnu vlast, uputila pismo Savetu Evrope u kojem je opisano ometanje rada skupštinskih zasedanja, fizički upadi pristalica SNS tokom sednica i ucenjivanje pojedinaca koji rade u državnim službama, privrednika, građana i javnih funkcionera. Inicijativu su podržali gradonačelnik Šapca i predsednik opštine Čajetina, koji imaju slične probleme, i zajedno s Paraćinom zatražili pomoć Kongresa lokalnih uprava Saveta Evrope.
Ova tema uvršćena je u dnevni red sednice Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope 28. juna u Istanbulu, na kojoj će govoriti predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. Oglasio se i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je rekao da je o tome informisan samo iz medija, ali da će Delegacija pomno pratiti razvoj događaja i odluke Saveta Evrope.

OPTUŽBE ZA KRIMINAL: Ni Srpska napredna stranka nije sedela skrštenih ruku. Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović rekao je da predsednik opštine Paraćin Saša Paunović pokušava da sakrije kriminalne afere u Paraćinu, koje su poslednjih meseci otkrivene na taj način što iznosi laži o državi u inostranstvu.
Pljuje sopstvenu državu u inostranstvu, kako se navodno guši lokalna samouprava tamo gde SNS nije na vlasti, što je jedna od najgnusnijih laži koje sam ja u poslednje vreme čuo. Mislim da on tom drekom pokušava da sakrije upravo sve te kriminalne afere u koje je umešan, a sama činjenica da je izabran za potpredsednika DS, koja je sad očigledno potpuno u rukama Dragana Đilasa, mislim da sve govori”, kaže Martinović.
Ovim optužbama na račun Paunovića za “olajavanje” sopstvene države pridružili su se i predsednica Skupštine Maja Gojković i drugi poslanici SNS, da bi na kraju bila korišćena i na lokalu.
Najpre je OO SPS Paraćina početkom maja saopštio da njihova dva odbornika prelaze u opoziciju.
“Nakon više od mesec dana svedoci smo da tenzija sve više raste, a poslednja stvar u nizu izmestila je ovaj “politički rat” ne samo van granica našeg grada već i države Srbije podnošenjem žalbe Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Tvrdnje iznete protiv države Srbije za SPS kao državotvornu partiju nisu prihvatljive, a ovakav vid političke borbe ne možemo da podržimo”, piše u saopštenju SPS. Epilog je da je jedna odbornica napustila SPS, tako da je ova partija ostala bez odborničke grupe.
Iste argumente upotrebio je i poslovni sistem “Mihajlović”, u čijem je sastavu i jedina lokalna televizija Kanal M, objašnjavajući zašto će ubuduće ignorisati lokalnu vlast.
“Zbog načina na koji je lokalna vlast u Paraćinu sa predstavnicima Demokratske stranke okarakterisala državu Srbiju i iznela optužbe na račun naše države u žalbi Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, smatramo da lokalna vlast Paraćina na čelu sa Sašom Paunovićem ne radi za dobrobit naših građana”, piše u saopštenju ove lokalne televizije, koja je inače od opštine dobila šest miliona dinara upravo za praćenje lokalnih organa vlasti. Mediji su, međutim, preneli da je ovo saopštenje u televiziju doneo sada već čuveni “operativac” SNS Zoran Milojević Zelja, inače vlasnik benzinske pumpe u Leposaviću, koga organi pravde već četiri godine traže zbog saslušanja u vezi sa otmicom i prebijanjem aktiviste DS Danila Bobića tokom izborne kampanje 2013. u Vrbasu. Zelja je vlasnicima televizije navodno pretio hapšenjem, međutim, na novinarska pitanja da li je to tačno iz Kanala M nikada nije stigao odgovor. Ova Zeljina poseta nije ostala nezapažena jer su poslanici DS u Skupštini više puta pitali šefa poslaničke grupe SNS šta Zelja iz Leposavića radi u Paraćinu, ali odgovor nisu dobili.
Iako se ne zna šta je Zelja radio u Paraćinu, stanovnici ovog grada mogu da vide promenu u uređivačkoj politici Kanala M, koji se pridružio portalu Paraćin onlajn. Ovaj fantomski portal već duže vreme objavljuje priloge o navodnim kriminalnim radnjama lokalnih rukovodilaca koje naziva lopovima. Savet za štampu nedavno je odlučio da javnim opomenama kazni ovaj portal zbog tekstova “Paunović i ranije štitio direktore koji su vršili zloupotrebe”, “Direktor JP Direkcija za izgradnju Opštine Paraćin namestio kumu posao od 12,5 miliona” i “Zamenik predsednika opštine Paraćin dodelio novac iz državne kase privatnoj firmi u kojoj je direktor?!”.
Prema obrazloženjima članova Komisije za žalbe, portal je u ovim tekstovima kršio odredbe u vezi sa istinitošću izveštavanja, novinarskom pažnjom i odgovornošću novinara.
Zanimljivo je da ovaj portal nije dokazivao istinitost navoda u tekstovima već je u odgovoru na žalbu osporio nadležnost Saveta za štampu, u ovom slučaju tvrdeći da su “u postupku registracije”, te da to znači da još nisu medij niti su osobe koje pišu tekstove novinari već “građani koji objavljuju nešto na internetu”, zbog čega za njih ne važi ni novinarski kodeks.
Uprkos medijskoj kampanji, nedavno je na sednici Skupštine opštine Paraćin protiv razrešenja predsednika opštine Saše Paunovića glasalo 38 od 43 prisutna odbornika (ukupno 55).
Glasačke listiće primilo je 40 odbornika, 38 je glasalo protiv razrešenja, dva listića su bila nevažeća, a tri prisutna odbornika nisu učestvovala u glasanju.
Pošto frontalni napadi na neposlušnu vlast u Paraćinu nisu uspeli, SNS se odlučio na “desant” koji je predvodio Marko Đurić, koji je u svojstvu potpredsednika SNS najavio svu moguću pomoć u rušenju tamošnje vlasti. Reč je, naime, o pomenutom skupu u pozorištu kojem je prisustvovalo više od 200 ljudi. Njima se preko telefona na početku obratio Aleksandar Vučić, koji nije birao reči rekavši da mnogi pokušavaju da oslabe Srbiju.
“Oslabiti je iznutra i zato koristiti tajkune, lopove i kriminalce, i Đilasove, i Paunovićeve, da pokažu kako oni na različite načine mogu da usporavaju promene u zemlji, uništavaju živote građana Srbije, od blokiranja puteva do lažnog trovanja vode, do lažnih otmica i ubistava jer sve im je lažno, jedino pare koje su pokrali im nisu lažne”, naveo je predsednik SNS. Optužbe za lopovluk u opozicionim lokalnim samoupravama ponovio je i na polaganju kamena-temeljca za novu fabriku električnih i hibridnih pogona fabrike ZF Friedrichshafen AG u Pančevu: “Neka malo manje kradu, pa će biti više para”. Valjda je sve to izgovorio pod utiskom koji su na njega ostavili tekstovi portala Paraćin onlajn, za koji ne važi novinarski kodeks.

“Tužibabe “ i “izdajnici”

Predsednik Opštine Paraćin kaže da su aktivnosti SNS protiv rukovodstva u ovoj opozicionoj opštini otišli toliko daleko da ga predsednica Skupštine Srbije naziva “osobom koja blati Srbiju pred strancima, proglašavajući me tako za domaćeg izdajnika, što naravno nije istina jer sam se ja žalio instituciji koja je i institucija Srbije zato što je Srbija članica Saveta Evrope”.
“Uoči sastanka u Istanbulu poslao sam pismo premijerki Ani Brnabić tražeći da održimo sastanak u vezi s mojim nastupom. To sam uradio upravo da bismo izbegli etiketu o tužakanju sopstvene zemlje. Od nje do danas (26. 06) nisam dobio odgovor”, kaže Paunović za Novi magazin.


Novi magazin br. 374, 28. jun 2018.

Comments

Popular posts from this blog

Karikature od naših života

O fašističkom stanju duha

Izborne krađe i politički kupleraj