Koliko su jaki besni psi u policiji

Slučaj Karanović – Jovanović
Suspendovani policajac iz Bačke Palanke Dalibor Karanović pokrenuo je lavinu kriminalno-policijsko-političkih veza i slutnji. Greh privođenja sina osuđenika za ubistvo premijera Zorana Đinđića digao je čitav policijski sistem na noge, ali i uzburkao javnu scenu. Zbog čega, analizira Ivana Pejčić


Policija Bačke Palanke i osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića snajperista Zvezdan Jovanović, osim suspenzije policajca zbog privođenja njegovog sina, imaju niz zajedničkih tačaka. Kada se govori o Bačkoj Palanci i besnim psima, osim već imenovanih u Jovanovićevom pismu ministru policije, postoje i drugi, pomalo zaboravljeni iako to nije tako davna prošlost.
Priča je puštena etar posle privođenja Nemanje Jovanovića, osumnjičenog za dilovanje droge. Onda su u “slučaj” ušli majka, interna kontrola MUP-a, otac, ministar i državna sekretarka MUP-a. A priča tek postaje neispričana.

BESNI PSI: Na suđenju za ubistvo premijera Đinđića pre deset godina jedan od pripadnika JSO pokušavao je da ubedi prisutne kako je na dan atentata, nekih dvadeset minuta pre ispaljenog hica, bio sa Zvezdanom Jovanovićem u stanu na Bežanijskoj kosi. Dugo nakon presude odugovlačilo se s pokretanjem postupka zbog lažnog svedočenja, a pravosuđe izlagalo ruglu. Iritantno je u tom slučaju bilo što su pojedini svedoci i dalje, bar u tom trenutku, bili pripadnici MUP Srbije. Postojao je niz zakonskih peripetija, pa su, oni uprkos lažnom svedočenju, radili u policiji čije ih je rukovodstvo intenzivno sakrivalo od novinara.
Upravo tu je zajednička tačka Jovanovićevog lažnog svedoka i Bačke Palanke. Taj njegov saborac i lažni svedok, kako se kasnije saznalo, radio je u Policijskoj stanici u Bačkoj Palanci kao pomoćnik komandira. Nije poznato radi li i sada tamo. Ukoliko je još tamo svakako da Jovanović nije morao da piše ministru nego je mogao da pozove prijatelja i kolegu koji je, između ostalog, pokušao da mu da lažni alibi za ubistvo premijera.
Očigledno je da ima različitih besnih pasa. Jovanović je živeo u Bačkoj Palanci pre nego što je hicem iz puške “hekler i koh” ubio premijera. Malo stariji sećaju se i podatka da je u okolini tog grada rođen i tvorac ozloglašene JSO – Jovica Stanišić, koji čeka ponovno suđenje u Hagu. Na to se nadovezuje činjenica da je Stanišićev drug iz detinjstva bio Mihalj Kertes, koji nikad nije osuđen iako su mu teška zlodela stavljana na teret. I u optužnicama. On je 2014. godine najpre oslobođen optužbi za iznošenje novca na Kipar zbog apsolutne zastarelosti, a nedavno je oslobođen i na suđenju zbog šverca cigareta.
Zajedničko svima je da su imali beskonačno duga suđenja, a retko šta im je dokazano, osim u slučaju Zvezdana Jovanovića. Činjenica je da se od devedesetih godina, pa i danas, većina građana Srbije prevashodno plaši njihovih ujeda. Možda prijateljsko-komšijske veze i izbegavanje sudske pravde najbolje pokazuju da je besnilo odavno ušlo u sve pore društva, odnosno mnogo ranije od slučaja suspendovanog policajca Dalibora Karanovića. Očigledno da je tako bilo i nekada, ali i sada – za pojedine ima pravde, za neke i ne.

NE HAPSITI: Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović ocenjuje za Novi magazin da je poruka koja se šalje postupanjem u predmetu suspendovanog policajca Karanovića – ne treba raditi!
“Policajcima se kaže da ne jure i ne hapse dilere jer ako to rade mogu da nastradaju”, ističe Mijailović za naš list i dodaje da je nakon suspenzije policajaca drastično pala količina zaplenjene droge u Bačkoj Palanci.
Mijailović ističe da je policajac Karanović samo 2016. godine imao zaplenu od 12 kilograma narkotika, a da se sa dotičnim Nemanjom Jovanovićem, koji ima pet krivičnih prijava za posedovanje i stavljanje u promet opojnih droga, prvi put susreće 2014. godine. I pita kome treba da se veruje – policajcu koji se bori protiv pošasti droge i koji je sada udaljen, ponižen i osramoćen ili nekom drugom?
Stručnjaci upozoravaju da se ovakvim slučajevima, koji dobiju političku konotaciju i povod su za “obračun” između različitih političkih opcija, urušava ugled MUP Srbije. Slučaj Karanović ukazuje i na ključni problem; zakonski rad unutrašnje kontrole zavisi od Kabineta ministra. Stručna javnost smatra da je zato jedina institucija koja može da istraži slučaj – Zaštitnik građana.
Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenio je za medije da je priča otišla u pogrešnom pravcu, kao i da u ovom slučaju ima brojnih dilema: “Imamo dve različite strane u koje su se uključile političke stranke. Imamo Demokratsku stranku i državnu sekretarku MUP-a koja je članica Predsedništva SNS. Politika je ušla u priču i zato nju treba da istraže institucije”.
U slučaj se uključio i vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković. Kako ističe za Novi magazin, pokrenut je postupak u slučaju suspendovanog policajaca Karanovića, najpre na sopstvenu inicijativu, a u međuvremenu su dobili pritužbu građana.
“Zaštitnik građana ne može da se opredeljuje za bilo koju stranu. U skladu s tim ne treba prejudicirati ko je kriv, a ko nije. Da li je državni službenik radio kako treba ili nije, to treba da utvrdi upravo zaštitnik građana”, naglašava Janković.
Ombudsman ističe da niko ne može u startu biti osuđen bez prethodnog utvrđivanja činjenica. Institucija zaštitnika građana ne sme to sebi da dozvoli jer bi time dovela do devastacije same institucije – to bi bilo suđenje pre suda: “Obavljen je nadzor nad radom policije, odnosno unutrašnjom kontrolom u ovom konkretnom slučaju. Želeo bih da istaknem da je bila dobra saradnja s policijom. Trenutno se sva dokumentacija nalazi kod nas kako bismo utvrdili činjenice. Nakon toga možemo govoriti da li je bilo propusta, odnosno treba li eventualno uraditi kontrolu i u drugim policijskim službama”.

POLITIKA: Politička konotacija ovog slučaja izazvala je usijanje kod političkih protivnika, pa se danima slušala razmena oštrih reči na relaciji DS – SNS – MUP. Virus besnila kao da je zamračio činjenice, pa čitaocu ili gledaocu nije jasno šta se desilo – može samo da pogađa ko je besan, a ko – ološ.
Slučaj je dobio usijanje kada je poslanik DS Balša Božović pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića da podnese ostavku jer je stao na stranu Zvezdana Jovanovića, a ne na stranu policajca koji je radio svoj posao. Božović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da “ubica premijera Srbije Zorana Đinđića naređuje ministru Stefanoviću” i da je Zvezdan Jovanović iz ćelije uputio pismo ministru u kojem je policiju u Srbiji nazvao “besnim psima”, a da je Stefanović suspendovao policajca koji je priveo Jovanovićevog sina zbog toga što nije imao ličnu kartu kada je legitimisan.
“Srbija je između Zvezdana Jovanovića i časnog policajca izabrala Zvezdana Jovanovića. U takvoj Srbiji mi živimo. Ovo je najveći greh koji je sebi jedna vlada dozvolila, da ubicu premijera podržava, a da vređa poštenog policajca”, rekao je Božović.
Na te tvrdnje stigao je odgovor MUP Srbije da je Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo postupak protiv policajca Karanovića dva meseca pre nego što se Zvezdan Jovanović pismom obratio ministru. Dodaje se da je majka oštećenog prvu pritužbu na rad policijskog službenika Karanovića, vezano za postupanje prema njenom sinu, uputila 30. novembra 2016. godine. “Imajući u vidu da je pritužba bila nepotpuna, Sektor je od nje dva dana kasnije, 2. decembra, zatražio da prijavu upotpuni, što je ona i učinila 5. decembra”, saopštio je MUP.
Postupajući po prijavi Sektor unutrašnje kontrole je 15. decembra 2016. godine naložio Policijskoj upravi u Novom Sadu da proveri navode iz pritužbe majke oštećenog iznete na rad Karanovića i da “preduzme druge mere i radnje u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja”.
Državna sekretarka u MUP Srbije Biljana Popović Ivković demantovala je Božovićeve tvrdnje, uz napomenu da je “policijski službenik Karanović u prisustvu dvojice policajaca iz interventne jedinice uperio pištolj u Nemanju Jovanovića, uhvatio ga za desnu ruku i tražio od svojih kolega iz interventne jedinice da ga pretresu”.
“Oni su to učinili, konstatovali da ne poseduje predmete krivičnog dela i da sa sobom poseduje ličnu kartu”, kazala je Popović Ivković. Dodala je da je službenik Karanović ipak, mimo svih zakonskih procedura, zahtevao da se Jovanović sprovede u policijsku stanicu, gde ga pretresa i skida nagog, pritom za to nema naredbu suda i sve radi mimo zakonskih procedura. Popović Ivković je napomenula da je Jovanović nakon toga pušten, a ceo događaj nije evidentiran.
Nakon optužbi i kontraoptužbi vrhunac slučaja je “trka” u objavljivanju niza materijalnih dokaza iz predmeta, gde svaka opcija pokušava da dokumentaciju prikaže kao ključni dokaz. Božović je, na tvrdnje državne sekretarke, odgovorio da je “imao uvid u izjave 11 svedoka, među kojima su i oštećeni koji su pred tužilaštvom tvrdili da Karanović nije ni imao pištolj u ruci, pa nije mogao ni da ga repetira i uperi u glavu sina Jovanovića”.

PRETNJE KAO EPILOG: U međuvremenu su suspendovanom policajcu Daliboru Karanoviću stigle brojne pretnje preko društvenih mreža i na telefon. Što je on odmah prijavio. Iako se to dogodilo pre nekoliko nedelja, i dalje se ne zna radi li neko na slučaju i gde je prijava suspendovanog policajca.
Očigledno je da u ovoj političkoj areni strada istina jer se posle prve oštre razmene reči na relaciji DS – SNS – MUP izgubila suština, a ostala sumnja u baš sve. U toj usijanoj atmosferi predmet je preuzelo Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu. Suspendovani policajac se tereti za zlostavljanje i mučenje, a predmet je prebačen u Novi Sad nakon što je tužilac iz Bačke Palanke saslušao 11 svedoka i zatim zatražio izuzeće iz postupka.

Dojava

Na dojavu da se ispred jednog kafića u Bačkoj Palanci prodaje droga, zajedno sa interventnom policijom reagovao je i policajac Dalibor Karanović. Prišao je grupi mladića i tražio im da se legitimišu. Jedini koji je to odbio da učini bio je Nemanja Jovanović.
“Tada su sva lica izvadila lične karte, osim jednog, a to je bio N. J. koji nije izvadio ličnu kartu. Tad sam rekao policajcima iz interventne da ga sprovedu do policijske stanice da bismo utvrdili o kome se radi. Nakon utvrđivanja identiteta, lice je odmah pušteno i to je to što se tiče tog događaja”, kaže Dalibor Karanović, suspendovani policijski službenik.
S tom verzijom događaja nije se složila majka privedenog Olivera Jovanović, koja je policiji u Bačkoj Palanci podnela pritužbu na postupanje prema svom sinu, navodeći da je Karanović prilikom legitimisanja repetirao pištolj. Kasnije je policiji navela da je to i ispričala svom suprugu, koji se, prema njenim rečima, vrlo uznemirio i rekao joj da će se obratiti nadležnima.
To je i učinio 12. februara pismom upućenim ministru policije: “S obzirom na to da sam u situaciji u kojoj se trenutno nalazim i nisam u mogućnosti da zaštitim pojedine članove svoje porodice, prinuđen sam da vam se obratim i najljubaznije vas zamolim da zauzdate pojedine besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci. Te ukoliko ništa ne preduzmete da sprečite te besne pse, koji u kontinuitetu već duže vreme vrše pogrom, organizuju krvničko prebijanje mog sina i bez ikakvog razloga na javnom mestu repetirajući pištolj stavljaju mu na glavu i maltretirajući ga na druge načine – lično vas dok ste na čelu Ministarstva i Ministarstvo smatraću odgovornim za ma kakvu neprijatnost ili nesreću koja se ubuduće desi članovima moje porodice”, navodi se u pismu Zvezdana Jovanovića.


Novi magazin br. 317, 25. maj 2017,

Comments

Popular posts from this blog

Karikature od naših života

O fašističkom stanju duha

Izborne krađe i politički kupleraj