Uzimanje mere







Uvodnik piše: Jelka Jovanović


Moskva šnit, voćna torta koja se proizvodi u beogradskom hotelu Moskva, prepoznatljiv je i zaštićen brend i najpopularnija torta u poslastičarnici ovog hotela u poslednjih 40 godina... Ovako je o poznatoj poslastici pisao pre nekoliko godina citymagazine.rs, a da je u pravu, uverili su se ovih dana uživo ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. U beogradskoj “Moskvi”, posle provoda na Saboru trubača u Guči gde je Dačićeva gošća, impresionirana srpskom trubom, zaigrala.
I ništa ne bi bio problem, da je o ekskluzivnom druženju pisao zabavni portal. No, Zaharova i njen domaćin bili su top-tema svih medija, a vest o moskovskom uživanju postavljena je i na zvanični sajt Vlade Srbije, sa naslovom “Srbija nastavlja borbu za odbranu svog teritorijalnog integriteta”, uz Dačićev zaključak da je “njena poseta Saboru u Guči i sve što je ovde radila imala veliku pažnju javnosti, što je doprinos dobrim odnosima dveju država”, i zadovoljstvom Zaharove “što je, zahvaljujući poseti Srbiji i odlasku na Sabor trubača u Guči, imala priliku da ‘upozna pravo lice naše zemlje’”.
Portparolka, direktor/ka ili, kako je u Srbiji najradije predstavljaju da bi se nivelisala razlika u rangu domaćina i gosta – prva saradnica ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Zaharova je nesumnjivo ovde uvažena. Verovatno je i dovoljno uticajna, posebno zahvaljujući glasu da je u Kremlju po ličnom Putinovom izboru. I van spora da je Dačiću davno zapala za oko, pa joj neštedimice deli komplimente i poklone, jeleče (bez “uzimanja mere”, kako je kazala), licidersko srce (koje je pojela!)… Sve do zaključka da niko na svetu nema takvu predstavnicu za štampu kao Rusija. I nema sumnje da ona uzvraća komplimente i darove, recimo cigaru sa svojim likom…
Ima li ova romantična priča poentu? Ima ih više, naravno, posebno što je između Guče i “moskva šnita” Zaharova stigla da poruči kako će Rusija prihvatiti svaki dogovor Kosova i Srbije, koji je u korist Srbije, ali i da ospe drvlje i kamenje na Zapad, koji deset godina troši silne pare da reši kosovsko pitanje, bez izgleda da to učini. I štošta još, uključujući namere NATO-a da vrbuje Srbiju.
I to je sve logično, odnosno bilo bi logično, da je Zaharova došla u posetu kolegi/nici po rangu i da poseta nije mnogo više ličila na rijaliti nego na diplomatske susrete, čak i uz puno uvažavanje dva radna sastanka. Pa i sumnju da je iz ugla Kremlja ovo sasvim dovoljno, zasad. Zapravo, sve je – pojačano medijskom bukom koju sam Dačić podstiče – proteklo u duhu “šnita”, ali ne moskovskog nego onog za krojenje bez, kako sama Zaharova kaže, uzimanja mere.
Ili je mera ipak uzeta? Pouzdano se zna da je samo izostala potrebna mera ukusa, koja se u ovako osetljivim pitanjima kao što je sudbina KiM mora imati, posebno kada je reč o jednom od najvažnijih državnih funkcionera Srbije i predstavnici jedne od najmoćnijih zemalja sveta.

Novi magazin br. 381-382, 16. avgust 2018.


PODRŽITE NAŠ RAD TAKO ŠTO ĆETE OTVORITI NEKU REKLAMU!
HVALA VAM 



Comments

Popular posts from this blog

Karikature od naših života

O fašističkom stanju duha

Izborne krađe i politički kupleraj