Jednaki i jednakiji


Piše: Nebojša Pešić,
urednik







SLIKA 1. Na tribini SNS u Beški 17. januara 2017. došlo je do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke. Povod je bilo planirano obraćanje Veselina Šljivančanina koji je u Hagu osuđen za ratne zločine. Tokom tog performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative i njihove aktiviste izbacili napolje zajedno s novinarima. Aktivisti Inicijative kažu da su ih u hodniku i ispred sale krupni mladići tukli i šutirali. Dvojica aktivista završili su u Hitnoj pomoći, a Inicijativa je protiv napadača podnela krivične prijave.
Epilog: Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu povređenih aktivista protiv napadača i odbilo da vodi postupak, a nedavno je Prekršajni sud u Rumi, odeljenje u Inđiji, osudio osam aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara.

SLIKA 2. Prilikom prošlonedeljnog skupa opozicionog Saveza za Srbiju ispred Šabačkog pozorišta okupila se grupa aktivista SNS nezadovoljna time što lideri opozicije uopšte drže tribinu u Šapcu. Grupa ljudi okupila se pred vratima i dočekivala ih zvižducima i povicima “lopovi” i “Šiptari”, a bilo je i koškanja. U tom koškanju, prema tvrdnjama SNS, povređena je Aleksandra Krstić, njihova aktivistkinja iz Vladimiraca, a udario ju je Saša Milosavljević, za koga naprednjaci kažu da je u sastavu obezbeđenja Boška Obradovića. Sa druge strane, učesnici tribine tvrde da je Milosavljević napadnut i isprovociran od SNS aktivista, a da se na snimcima vidi da Aleksandra Krstić nije u njegovoj blizini niti u blizini Boška Obradovića.

EPILOG: Saša Milosavljević je sutradan uhapšen zbog sumnje da je fizički nasrnuo na Aleksandru Krstić i određen mu je pritvor od 30 dana. Protiv aktivista SNS koji su ometali i vređali učesnike tribine nije pokrenut nikakav postupak, pa ni onaj za remećenje javnog reda i mira, kao u slučaju sa aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava.
Treba li ovakvim primerima bilo kakav komentar? Ko još može da kaže da Srbija ne grabi krupnim koracima ka Evropskoj uniji, naročito u oblasti vladavine prava? Da izvršna vlast utiče na sudove i da građani pred zakonom nisu jednaki. Dobro, neki su malo jednakiji.

Novi magazin br. 380, 9. avgust 2018.




PODRŽITE NAŠ RAD TAKO ŠTO ĆETE OTVORITI NEKU REKLAMU!
HVALA VAM ☺


Comments

Popular posts from this blog

O fašističkom stanju duha

Karikature od naših života

Izborne krađe i politički kupleraj