Kosjerić Petru Laziću u spomen i čast


Prijatelji i zemljaci prošle godine preminulog novinara Petra Lazića organizovaće od 2. do 4. avgusta u Kosjeriću “Dane Petra Lazića”.
Inicijativa je samonikla i privatna, u režiji Udruženja građana Vodnjika, koje poziva sve prijatelje, kolege i poštovaoce Petra Lazića da dođu u živopisni Kosjerić. Program, više nego primamljiv, pravljen je po Lazićevom liku i delu i njegovim ljubavima – reči, posebno satiričnoj, muzici i pesmi, zavičaju i deci.
Iako je reč o tužnom povodu, nema sumnje da će “Dani Petra Lazića” opravdati glas Kosjerića kao izuzetno gostoljubive varoši, ali bolje od pretpostavki svedoči program.
Za četvrtak 2. avgust u 18 u holu Doma kulture planirano je otvaranje izložbe “Život i delo Petra Lazića”, uz prigodnu pozdravnu reč domaćina. Dva sata kasnije u amfiteatru u parku biće održano Književno veče, omaž Petru Laziću “Kratka istorija duše”, a u 22 u Brezinom sokaku Ljuba Ninković će svirati koncert “Teorija zavere”.
Narednog dana u podne planiran je izlet u Lazićevo rodno mesto Godljevo, gde će biti i promocija časopisa O Godljevu, a potom se ide u Seču Reku, gde je jedna od najpoznatijih, a mnogi tvrde i najstarija crkva brvnara.
Uveče u 19 u Brezinom sokaku, poznatom i kao Breza stejdž, počinje veče druženje sa Lazićevim indeksovcima, koje vodi Saša Kovačević. I to veče se završava muzikom, koncertima Neše Zlatanovića (Texas Flood) “Magla”, takođe u Brezinom sokaku.
U subotu program počinje u 18 u Glavnoj ulici predstavljanjem Lazićeve monografije “Šljiva, bre”, a nastavlja se koncertom Bilje Krstić.
Dva sata kasnije recitatori iz Kosjerića održaće veče satirične poezije “Opelo za mrtvo more” i biće dodeljene nagrade za najbolji dečiji aforizam “Petrucave iskrice”. Za kraj biće pročitano nekoliko neobjavljenih pesama Petra Lazića, a tačku će ponovo u Brezinom sokaku s početkom u 22 staviti grupe Point Blank, Ulični psi i Baobab koncertom “Ne mogu da verujem”!


Petar Lazić (1960 – 2017)
Novinar, satiričar i književnik, zamenik glavnog urednika radija Beograd 202 Petar Lazić, preminuo je 9. septembra 2017. u Beogradu u 57. godini života.
Pisac, novinar, publicista, univerzitetski profesor, ali nadasve poznat kao satiričar i kao jedan od autora kultnog “Indeksovog radio pozorišta”, za koje je počeo da piše 1983. godine.
Lazić je rođen 25. septembra 1960, radio je u više redakcija, od kojih je neke i sam pokrenuo, poput Naše krmače i Bre. Njegova dela prevedena su na tridesetak jezika i zastupljena su u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija i zbornika.
Jedno vreme se uputio i u aktivnu politiku, pa je početkom devedesetih bio šef poslaničke grupe DEPOS – Nova demokratija u Skupštini Srbije.



Novi magazin br. 378, 26. jul 2018.



DA BISTE PODRZALI OBJAVLJIVANJE OVIH SJAJNIH TEKSTOVA, MOLIMO VAS DA KLIKNETE NA NEKU REKLAMU NA STRANI!


Comments

Popular posts from this blog

Karikature od naših života

O fašističkom stanju duha

Izborne krađe i politički kupleraj