Neodoljiva privlačnost Belog

Piše: Nadežda Gaće, glavna urednica

Luka Maksimović je osvojio nešto manje glasova na predsedničkim izborima od drugoplasirane stranke na prethodnim parlamentarnim izborima – SPS-a, a daleko više od SRS, DJB, koalicije oko DS, koalicije ČBČ i svih ostalih učesnika tih izbora. I na ovim predsedničkim izborima više glasova od Maksimovića osvojili su samo Aleksandar Vučić i Saša Janković. A on je dobio približno isto kao Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj zajedno ili čak sedam puta više od, npr., lidera jake parlamentarne stranke kao što je DJB. U Beogradu je dobio upadljivo više od četvrto i petoplasiranog, a od ostalih neuporedivo više.

Dakle, malo poznati Mladenovčanin postigao je neshvatljiv uspeh. Dostupni podaci kažu da je na čitavu kampanju potrošio koliko su mnogi trošili za pola dana. Zapravo, glasove nije osvojio Luka nego lik koji je on kreirao ili koji mu je neko pozajmio, dao ili nametnuo, svejedno – Ljubiša Beli Preletačević. Beli, koji nam je obećavao da će se obogatiti kad postane predsednik, koji nije nudio politiku i koji nije imao ozbiljne odgovore ni na jedno goruće pitanje, ali je zato odgovarao na mnoga pitanja koja nisu i ne mogu biti relevantna za predsedničke izbore.

A njegova ključna poruka je bila da hoće da se “ovajdi”, ali i da novac daje narodu da bi na taj način ostao 50 godina na vlasti. Ta poruka ne vredi skoro 400.000 glasovaali vredi njegovo nipodaštavanje institucija, politike, političara, izbora ... svega što nosi demokratija. I bolje je upakovana nego što su bili beli listići”, koji su dali dobar doprinos Nikolićevoj pobedi pre pet godina. Zapravo, pakovana kako treba za njegovu ciljnu grupumlade, nezadovoljne, one koji preziru politiku ... Pogođena komunikacija i poruke, slučajno ili osmišljeno u nekoj laboratoriji ili kuhinjiodradile su posao.

Pitanje na koje nemam odgovor jeste ne samo za koga nego i protiv koga je taj i takav posao odrađen. Na primer (1) pomogao je Vučiću da oslabi opoziciju – tanka teza jer ovo nisu bili izbori da bismo videli ko će pobediti već samo koliko je realistična nada opozicije da AV neće pobediti u prvom krugu. Beli je dodao izlaznost i Vučićev cilj učinio težim. (2) Pomogao je opoziciji da oslabi Vučića – tanka teza iz istog razloga kao pod (1) – mada, ko zna, tu ima neke logike. (3) Pokazao je da se može baviti politikom bez politike – nikakva teza, retki su kandidati koji su imali politiku za izazove pred nama, on je samo jedan od njih. Mogla bih da nabrajam još mnogo toga, ali mi je jasno da tu “ne leži zec”. Sasvim sigurno je promovisao sebe i pokazao da je i to moguće u Srbiji.

Rekla bih da je uspeo da izvređa delove intelektualne elite Srbije, pokazavši da je on bolji Beli od “belih listića”, pokazavši da može da dobije njihovu podršku iako se zalaže za nemanje institucija, što je najčvršći stav te elite o tome šta nedostaje Srbiji, i, konačno, pokazavši da se na izbore mogu izvući i oni koji nikada ne bi glasali da nema Belog. I u pravu je njegov štab kada je rekao da je on pobednik izbora. 


Novi magazin br. 310, 6. april 2017.

Comments

Popular posts from this blog

O fašističkom stanju duha

Karikature od naših života

Izborne krađe i politički kupleraj